You are here

PES 2012 - najava igrice

Jedan od najvećih gejming derbija između fudbalskih serija PES i FIFA se poslednjih godina zahuktava. Posle duge i ubedljive dominacije japanske simulacije fudbala, koja je trajala sve do pojave konzola nove generacije (Xbox 360 i PS3), serija koja dolazi iz EA-a, ne samo da je stala na svoje noge, već je napravila i sjajan comeback. Uloge su zamenjene: sada je Konami prinuđen da se vraća i da uradi značajna poboljšanja koja će, ako ne da naprave razliku, onda makar da učine da PES 2012 parira igri američkih kolega.

Najveći problem kod PES-a bio je očajan AI koji se ponašao čudno i na momente smešno. Po gameplay snimcima koje je Konami izbacio implementirana su brojna poboljšanja kao što je bolje kretanje igrača bez lopte i logičniji postupci u odbrani, što bi trebalo da stvaraju osećaj kao da četiri igrača igraju dva na dva. Međutim, veliko je pitanje da li će ovo biti dovoljno, pogotovo ako se uzme u obzir da ako želite da budete šampion, a ne sumnjamo u Konamijeve ambicije, onda morate da porazite aktuelnog kralja. Nije dovoljno da budete izjednačeni. Istini za volju, još je rana faza razvoja igre, ali ne treba očekivati da će EA sedeti skrštenih ruku.

Najavljena je bolja individualizacija igrača. Neće više biti ubojiti samo brzi, “Messi fazon”, fudbaleri, a neki drugi, koji su takođe u svetskoj eliti, ali iz drugih razloga ili na drugim pozicima na terenu, zapostavljeni. Igrači poput Fabregasa, Lamparda, Pirla su, bez problema, mogli i da ne igraju, a da se umesto njih stavi najslabije ocenjeni igrači, jer njihovi hirurški precizni pasovi nisu mogli da dođu do izražaja zbog imbecilnog AI-a. U igri PES 2012 svaki poznatiji fudbaler bi trebalo da ima svoje autentične pokrete, driblinge, pasove itd. što bi konačno trebalo da ispravi nepravdu, a uz najavljena poboljšanja AI-a sve bi trebalo da se dovede u red.

Vođenje lopte će u igri PES 2012 biti na poboljšano, a najavljena su i poboljšanja kod driblanja na malom prostoru. Pasovi će ostati slični kao u prethodnom delu. Kod prekida je novina što ćete moći da upravljate igračem koji treba da primi loptu (ponovo asocijacija na dva na dva sistem igranja). Takođe fizička snaga štopera bi trebalo da ima veći uticaj na terenu.

Igrica PES 2012 zadržava licence za Ligu šampiona i Kup UEFA. Pravim ljubiteljima fudbala je ovo bitno zbog opšteg utiska užitka i realističnosti. Ljudi iz Konamija su više puta rekli da žele da igrači imaju osećaj kao da gledaju utakmicu. Oni koji su malo manje zaljubljeni u najvažniju sporednu stvar na svetu, neće licencama pridavati veliki značaj. Naravno, gameplay je uvek na prvom mestu, ali lepo je čuti himnu i videti zastavu Lige šampiona na centru igrališta.

Najavljeno je i da će svaki stadion imati svoju autentičnu kameru. Naravno, postojaće mogućnost da se ona promeni, ali šminke nikad dosta, samo da ne ostane sve na njoj.

Ko će ove godine odneti pobedu u derbiju ostaje da se vidi. Tačan datum izlaska igre PES 2012 nije poznat, ali očekujte ga na jesen 2011.

Pogledajte gameplay igrice PES 2012:


 

Izvor: GameInfusion.