You are here

Igrali smo The Dark Pictures Anthology: Man of Medan!

Slika korisnika guru's

Poštovani čitaoci i verni pratioci, sa velikim ponosom Vam predstavljam našu najnoviju recenziju The dark pictures anthology , Man of Medan! Igru nam donosi studio poznat po stilu video igara predstavljenih u formatu interaktivnih filmova Supermassive games. Ovaj poznati proizvođač interesantnih, intenzivnih i perpleksirajućih igara nam je doneo mnoštvo naslova sa X količinom završetaka tipa: Until Dawn, Hidden Agenda, The Inpatient i najnoviji naslov u njihovom repertoaru Man of Medan.

Izbegavajući mnoštvo spoilera potrudiću se da opišem igru što indirektnije i baziraću se samo na opštu priču igre, nešto malo o likovima koji se pojavljuju i sumiraću sve ukratko u svega par reči na kraju svoje recenzije. Priča igre počinje sa tutorialom gde kontrolišemo jednog vojnika. Kraj je Drugog svetskog rata i vojska svoje ljude povlači iz Kine, vraćajući se brodom kući u SAD, noseći sa sobom tajanstveni tovar, neki bi prvo pomislili verovatno kao što sam i ja , plen rata. Nedugo nakon napuštanja luke, na Američkom vojnom frigatu se odvijaju čudne stvari, propraćene katastrofom. Kontakt sa brodom se gubi , posada nestaje i tu nam se završava uvodni deo igrice. Tutorial, ako ćemo tako, koji nas upoznaje sa opštim komandama igre i postavlja ton istoga, koji će nas propratiti do samog kraja.

  

 

 

Počinje nam intro igre u kojem imamo prilike upoznati tajanstvenu osobu, koja će dokumentirati i nadgledati razvoj naše priče. Osoba koja nam se predstavlja samo po imenu ''The Curator'' (kustos) , vodiće detaljan zapisnik naših odluka, davaće nam povremeno savete između poglavlja igre. Pohvaliće nas za svaku ''ispravnu'' odluku i pogrdiće nas za svaku ''neispravnu''. Naravno imajući u vidu da u ovoj igri nema ispravnih i neispravnih odluka ima samo naših odluka, koje kao i u pravom životu formiraće budućnost i krajnje ishode same avanture, to nam do znanja kustos daje veoma rano u igri. Odmah po početku same igre upoznajemo naših pet mladih glavnih karaktera, Alexa i njegovog mlađeg brata Brada , dvojica braće, koji dolaze iz srednjoklasne porodice, Alexovu devojku Juliju i njenog brata Conrada , oni su deo imućnije porodice i dozvoljavaju sebi često extravagantne izlete i avanture u kojima se mnogi od nas nikada u životu ne bi našli. Poslednja osoba koja se pridružuje ekipi je kapetan brodića ''Duke of Milan'' , Felicite ''Fliss'' Duboisa ,koja je zadužena da našu grupu mladih i znatiželjnih avanturista povede u neistražene vode, koje kriju olupinu koja će njihove živote dovesti u nepoželjne situacije. Svi likovi se upoznaju i formiraju mišljenja jedni o drugima naspram odluka koje mi donosimo u toku igranja same igre. Često će naše interakcija dovesti do radikalnih promena u međusobnom ponašanju naših glavnih junaka.

Ovde ću staviti tačku na samu priču o kojoj Vam ne želim mnogo odati jer bit igre jeste u samoj priči, bitno je znati da svi likovi imaju višestrukih prilika za smrt. Takođe svi likovi mogu i da prežive avanturu u zavisnosti od naših odluka. Bitno je takođe napomenuti, da sama igra ima četrnaest mogućih različitih završetaka. Twistova u toku priče imamo bezbroj ,naravno koliko će nam se priče otvoriti i koliko ćemo duboko zaći u ovaj lavirint tajni ,zavisi isključivo od naše znatiželje i hrabrosti. Jesmo li spremni otvoriti sledeća vrata i videti šta kriju iza sebe ili će kukavičluk da nadjača i dovešće nas do odluke, najbolje je da ništa ne diramo, samo idemo dalje.

  

 

Toku inicijalnog testiranja igre na Xbox One konzoli došlo mi je do pažnje da je grafika mestimično veoma loša, česta pikselizacija slike i pad frameova me je pomalo uznemirila u igri koja je inače estetski i zvučno na nivou današnjih igara. Greške koje sam inicijalno primetio su sada već ispravljene jer je izbačen patch koji popravlja grafičke glitcheve u igri. Zvuk igre je veoma kvalitetno urađen , ukoliko imamo pristup kvalitetnom ozvučenju, bilo to da je kućni bioskop ili neki soundbar, definitivno ćemo imati višestrukih prilika da nas jeza pretrese u toku igre i tu nemam apsolutno nikakve zamerke, jer je od početka do kraja sve odrađeno veoma profesionalno. Takođe i glumci koji daju svoje glasove likovima su očito dali sve od sebe, kako bi igra izbegla kategoriju ''B horror movie''. Ovoj igri bi dao odmah ocenu 10/10 , nažalost ,ipak ima jedan sitnica za koju moram tako reći da se zakačim. FIKSIRANI – UGLOVI - KAMERA! Ništa gore od toga! Smatrao sam, da smo već odavno prešli iste..., nažalost moram reći da igra ima konstantu fiksiranu kameru, što ukratko znači da džabe imamo dva analoga na našem joypadu , desni analog će pre pomerati ruku našeg junaka i fokusirati baterijsku lampu , nego kameru da nam okrene.

Što se tiče samih fiksiranih kamera, jasno mi je zašto se koriste, upoznat sam stime. Ovako nam je pogled fokusiran na sve što igra želi da vidimo, dali ćemo videti zavisi od nas. Uski prolazi, mračni hodnici, kojima često prilazimo tako da naš karakter gleda u kameru ,donosi takozvane ''jump scare'' trenutke, jer na kraju krajeva, zato je i osmišljena ova vrsta kamere. Ali takođe je bitno i napomenuti, da će često učiniti pomeranje naših likova neugodnim, povremeno čak i onemogućiti u potpunosti. Da Vam na brzinu objasnim o čemu pričam, ukoliko hodate prema kameri i držite levi analog pritisnut ka sebi, jer na taj način Vaš karakter hoda pravo ka kameri, a sama kamera se odluči okrenuti iza leđa Vašega lika, jer je sledeća prostorija tako pozicionirana da ona mora tu tranziciju da učini kako bi cela prostorija bila vidljiva. Vaš lik će se naglo okrenuti i izaći iz iste prostorije, jer je Vaš analog još uvek pritisnut ka Vama. Verujte mi ne radi se o velikoj ''grešci'' ,ali je taman dovoljno da povremeno stvori blage situacije pune nepotrebnih frustracija, kako se vaš lik okreće u krugove između jednog hodnika i prostorije, pomislili bi da je ovo limbo spremljen samo za Vas , samo zato što je tranzicija kamera brža nego na šta ste Vi u tom trenutku spremni odreagovati.
Igra je tek početak jednog dugačkog niza igara , kao što nam i sam naziv govori The Dark Pictures Anthology. Sama igra se može preći u roku od 5 do 6 sati igranja ali naravno tu nam je faktor ''replay value'' jer definitivno imate dovoljno razloga da igrate igru višestruko kako bi videli sve moguće ishode i završetke. Igra se može nabaviti na konzolama PS4 i XBOX ONE, nema nikakvih trenutnih namera da se ista izda za PC ili Switch.

Ukratko da rezimiram ,igra Man of Medan je definitivno nešto što savetujem svakome da proba. Ukoliko ste igrali igre tipa Until Dawn, Detroit, Walking Dead i iste su Vam se dopale, onda Vas ova igra neće razočarati ,igrajte sami ili sa društvom i podelite strah koju će ova igra sigurno da Vam unese u kuću.

 

Zahvaljujem distributeru igre Computerland na primerku igre, bez kojeg Vam ovu recenziju ne bi mogao doneti!

Proizvod možete poručiti sa sledećeg linka: http://www.gamesguru.rs/search?pretraga=man+of+medan

Arnold PROVOKATOR Kolović